“Enerji Etkin Cephe Tasarımı” Hakkında Prof. Dr. Figen Beyhan ile Verimli Bir Söyleşi

Yazan: Betül Akbaş

Cepheye Dair olarak ‘Enerji Etkin Cephe Tasarımı’ üzerine Gazi Üniversitesi öğretim görevlisi Prof. Dr. Figen Beyhan ile 22.12.2022 tarihinde bir söyleşi gerçekleştirdik.

 

Enerji etkin olma durumu nedir; bir yapının, cephenin enerji etkin olması için hangi tasarım bağlamları ve tasarım yaklaşımları izlenmelidir? Geleneksel cephe ile günümüzde sıklıkla karşılaşılan saydam cephe sistemleri enerji verimliliği hususunda karşılaştırılabilir mi? Tasarım ve uygulama süreçlerinde dikkate alınması gereken yaklaşımlardan ve çözüm stratejilerinden söz edilebilir mi? Enerji verimliliği cephelerin tasarım kararlarını nasıl etkilemektedir? Yapı yaşam döngüsü esas alınarak yürütülen mimari tasarım ve yapım süreçlerinde öne çıkan hususlar, tasarım ve uygulama kararları nelerdir? 

Bu ve bu sorular çerçevesinde pek çok sorunun cevabını bulabileceğiniz söyleşimize youtube kanalımızdaki videodan ulaşabilirsiniz. Tüm etkinliklerden haberdar olmak için de bizi takip etmeyi unutmayın. 

 

Söyleşiye dair:

 

“Enerji verimliliğinin tek kaygısı enerji korunumu değil. Enerji verimliliği için

1. Minimum ihtiyaç duyulan enerji ile konfor koşullarını sağlamak (ısıtma ve soğutma anlamında)

2. Enerjinin yenilenebilir enerjiden kaynaklarından sağlanması potansiyelinin tasarıma yansıması. “

 

Cephe Tasarımında Etkili Parametreler

“Bağlamlar, tasarımı hem en optimize edilmiş işlevsel hali ile yani faydalı hali ile hem de özgün değeri ile kıymetli hali ile önümüze koyan en önemli etken.”

 

“Dört bir cephenin saydam olarak tasarlanıyor olmasında kuzeye bakan cephe ile güneye bakan cephe aynı performansta ise vereceği tepki ve cevap başka ise işte işin içerisine başka problemler giriyor.”

 

“Geleneksel dokuya gittiğinizde … gün ışığının camdan içeriye girdikten sonraki gölgelenmesinin işe yaramadığını farkına varan geçmiş kullanıcı bunu yapı kabuğunda tasarlayarak güneşle camı yüzleştirmeyecek şekilde gölgelendirme çözümü bulmuştur. Buradan gelen felsefeyi günümüzdeki teknoloji ile beraber birleştirdiğimizde değişik bir sürü çeşit gölgeleme elemanı tasarımı biçimimiz var. “

 

“En başta mimarın düşünmesi gereken şey şu: ‘Benim yapımın fiziksel ömrü bitmeden işlevsel ömrü bitmemeli’ Çünkü işlevsel ömrü biten bina eğer yeniden işlevlendirilemiyor ise yıkılmaya mahkum.”

 

Prof. Dr. Figen Beyhan

İlgili Yazılar

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?