Türkiye’nin ilk LEED Platinum Gökdeleni -Allianz Tower

Yazan: Rahima Rashidzade

Proje Yeri: İstanbul, Ataşehir

Proje Tipi: Ofis

Proje Tipi Grubu: Ticari

Mimari Proje Ekibi: Erhan Fehmi Kobal, Murat Bilsay, Behiç Şensoy, Yasemin Cihangir

İşveren: Rönesans Gayrimenkul Yatırım

Ana Yüklenici: Rönesans Teknik

Peyzaj Mimarlığı: DS Mimarlık

Statik Projesi: DeSimone Consulting Engineers APCB

Mekanik Projesi: Cosentini, Okutan Mühendislik

Elektrik Projesi: Cosentini, FDC Mühendislik

Çelik Projesi: Veni Mühendislik

Yangın Güvenlik Danışmanı: Alara

Fotoğraf: David Sundberg, Esto

Proje Başlangıç Yılı: 2010

Proje Bitiş Yılı: 2013

İnşaat Başlangıç Yılı: 2012

İnşaat Bitiş Yılı: 2014

Arsa Alanı: 13,810 m2

Toplam İnşaat Alanı: 84,850 m2

 

40 katlı ve 186 metre yüksekliğinde olan yapı FxFowle Architects ve Fehmi Kobal Design Architects tarafından tasarlanmıştır. 2014 yılında inşa süreci tamamlanan yapı, 2015 yılında Allianz sigortaya satılmıştır ve Rönesans Kule olan adı Allianz Kule olarak değiştirilmiştir .

Mimari tasarımındaki farklılığı, çevreye duyarlı yaklaşımı, enerji tasarrufu çözümleri ile dikkat çeken Allianz Kule, Türkiye’nin ilk LEED Platin sertifikalı yüksek yapı ofis projesidir. Tasarımında ve inşaatında LEED kriterlerine uyum sağlanarak; iç mekân kalitesi, doğal aydınlatma, atık yönetimi, sıcaklık ve nem kontrolü gibi direkt insan sağlığını etkileyen unsurlar dikkate alınmıştır.

Şekil 1. Allianz Kule cephe (https://www.elin.com.tr/tr/projeler/elektrik—mekanik-taahhut-projeleri/allianz[1]tow

 

 Yapı estetik ve sağlamlık parametrelerine göre ele alındığında, yapının cephesinin neredeyse 33 derecelik dönüş kabiliyeti ile güneş kontrolü konusunda çok fayda sağladığı görülmektedir. Çift katlı dış cephe kaplaması ısı kontrolü sağlarken, üç gruba ayrılmış kat bahçeleri, iç ve dış mekan arasında termal bir tampon bölge oluşturmaktadır. Bahçeler aynı zamanda ofis çalışanlarına temiz hava alacakları alan oluşturmaktadır (Şekil 2).

Şekil 2. Allianz Kule iç mekan cephe (https://www.arkiv.com.tr/proje/allianz-tower/5143)

Yapının asimetrik bir yapısı olması sebebiyle hiçbir katı diğerinin aynısı değildir ve dolayısıyla bir birimindeki yük diğer birimindeki yükten farklıdır. Performansa Dayalı Tasarım, bunları kontrol altına almayı sağlamıştır ve taşıyıcı eleman boyutlandırmasını ve katlar arasındaki temiz kullanım yüksekliğini maksimize etmiştir (Şekil 3.)

Şekil 3. Allianz Kule iç mekan taşıyıcı sistem (https://www.arkiv.com.tr/proje/allianz-tower/5143)

Yapının geometrik formu kadar cephe tasarımı da ilgi çekicidir. Yapının ikincil cephesinde yer alan gölgelendirme elemanlarında rastgele dizilmiş algısı oluşturulmak istense de, cepheye yerleştirilen her bir gölgeleme elemanının yeri ve yoğunluğu için özel hesaplamalar yapılmıştır. Cephe malzemesi cam olan yapının kırık yüzeylerinde güneş ve ısı kontrolü, cam seçimi ile de sağlanmak istenmiştir. Yapının cephe sisteminde panel sistem tercih edilmiştir. Bütün cephe elemanları bağımsız taşıyıcı elemanlara asıldıkları için tekil olarak hareket edebilmektedir. Bu sayede olası bir depremde yapının esnek davranması amaçlanmaktadır (Şekil 4.)

Şekil 4. Allianz Kule cephe malzemeleri (https://www.arkiv.com.tr/proje/allianz-tower/5143)

Yapının cephe temizliği, özel olarak tasarlanmış bir temizlik robotuyla sağlanmaktadır. Temizlik robotu sayesinde temizlik, tamir ve bakım işleri yapılmaktadır. Çok farklı açıları olan yapının, girinti ve çıkıntılı alanlarına ulaşması için robotun tüm yolları programlanmıştır.

 

 

Kaynak:

1. Akdağ., H.. “Tasarımda Cephenin öneminin yüksek yapılarda incelenmesi”., Yüksek Lisans Tezi., İstanbul Kültür Üniversitesi 2022.

2.Allianz Tower (arkiv.com.tr)

3.Allianz (Rönesans) Tower | Rönesans Holding (ronesans.com)

İlgili Yazılar

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?